Μείωση του μεγίστου ύψους των οικοδομών στον Υμηττό

Μείωση του μεγίστου ύψους των οικοδομών στον Υμηττό

Ο Υμηττός είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο πολεοδομικό χαρακτήρα. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, έχει εύκολη πρόσβαση στην Αττική Οδό και αρκετά μεγάλο ποσοστό πρασίνου. 

Οι κάτοικοι του μπορούν ακόμα να βλέπουν τον ουρανό και να απολαμβάνουν τον ήλιο, αφού αποτελείται από χαμηλά κτίρια (διώροφα - τριώροφα). Αυτά τα ελκυστικά χαρακτηριστικά είναι που έβαλαν τον Υμηττό στο στόχαστρο κερδοσκόπων εργολάβων.

Ο Υμηττός όπως τον εξασφαλίσαμε (αριστερά) και όπως τον αποτρέψαμε (δεξιά)

Ξαφνικά και χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης (1,40), άρχισαν να χτίζονται πενταώροφα και εξαώροφα κτίρια με δήθεν πυλωτές και ημιυπαίθριους χώρους (τα οποία αμέσως μετά μετατρέπονται σε καταστήματα ή διαμερίσματα).

Τα ψηλά κτίρια μπορεί να εξυπηρετούν οικονομικά ή εργολαβικά συμφέροντα, αλλά σίγουρα αντιστρατεύονται την ποιότητα ζωής την οποία οι Υμηττιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν.

Η Δημοτική Αρχή για να διαφυλάξει το δικαίωμα και την θέληση των Υμηττιωτών να συνεχίσουν να ζουν σε μια ανθρώπινη πόλη προώθησε το θέμα της μείωσης του μεγίστου επιτρεπόμενου ύψους οικοδομών για ολόκληρο το Δήμο (πλην του Λόφου Γερμανού) από 18,00 σε 13,50 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και πιθανής κεραμοσκεπής.

Για το Λόφο Γερμανού αποφασίστηκε η αύξηση του ύψους κατά 1 μέτρο δηλαδή από επτά  μέτρα σε οκτώ.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε την προστασία της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Υμηττού.